VYDÁNÍ BANKOVKY  5 € ZE SÉRIE EUROPA DNE 2. KVĚTNA 2013

VYDÁNÍ BANKOVKY 5 € ZE SÉRIE EUROPA DNE 2. KVĚTNA 2013

30/04/2013

Eurosystém sestávající z Evropské centrální banky (ECB) a národních centrálních bank zemí eurozóny dokončil přípravy na zavedení nové pětieurové bankovky, první ze série Europa. Nové bankovky budou vydávány běžnými způsoby, tj. na přepážkách bank a z bankomatů, v celé eurozóně od 2. května 2013. Bankovky 5 € první série budou nadále v oběhu společně s novými bankovkami, ale z oběhu budou postupně stahovány. Datum, kdy přestanou být zákonným platidlem, bude oznámeno s dostatečným předstihem. I po tomto datu si bankovky první série zachovají svou hodnotu a jejich výměna u národních centrálních bank zemí eurozóny nebude nijak časově omezena.

Od zavedení první série eurobankovek uběhlo více než deset let a nová bankovka 5 € tak může těžit z pokroku dosaženého v technologii výroby bankovek. Součástí nové bankovky jsou některé nové a zdokonalené ochranné prvky. Ve vodoznaku a na hologramu je zobrazena podobizna Európy, postavy z řecké mytologie. Od ní je také odvozen název této série bankovek. Nápadné „smaragdově zelené číslo“ mění barvu ze smaragdově zelené na tmavě modrou a vytváří světelný efekt, který se pohybuje nahoru a dolů. Při levém a pravém okraji je bankovka opatřena řadou krátkých plastických čar usnadňujících její identifikaci, zejména pro zrakově postižené. Všechny tyto ochranné prvky jsou na její přední straně a lze je snadno zkontrolovat hmatem, nastavením bankovky proti světlu a jejím nakloněním. Předpokládá se, že těmito prvky budou opatřeny všechny bankovky série Europa.

V zájmu zvýšení povědomí veřejnosti o nové bankovce bylo vyrobeno video s názvem „Euro – naše měna“, které je spolu dalšími všeobecnějšími informacemi o eurobankovkách k dispozici ve 22 jazycích Evropské unie na internetových stránkách ECB a novatvareura-cs.eu.

Generální ředitelství pro komunikaci a jazykové služby, tiskový a informační odbor
Kaiserstrasse 29, D-60311 Frankfurt am Main
Tel.: 0049 69 1344 7455, Fax: 0049 69 1344 7404