Eurosystém připravuje zavedení nové bankovky 50 €

16.6.2016

• Nová bankovka 50 € ze série Europa bude představena 5. července 2016.
  • ECB a partneři zajistí připravenost strojů na novou bankovku 50 €.

Evropská centrální banka (ECB) a národní centrální banky zemí eurozóny – Eurosystém – tuto novou bankovku 50 € ze série Europa představí veřejnosti 5. července 2016. Podle plánu bude nová bankovka uvedena do oběhu na jaře 2017. Výrobci strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti, odvětvová sdružení a ECB podepsali memorandum o porozumění, aby tak zdůraznili svůj závazek zajistit, že prodejní automaty a další stroje přijímající bankovky budou přijímat novou bankovku 50 € počínaje jejím uvedením do oběhu. Dále se zavázali informovat o nové bankovce své klienty, partnery, zaměstnance a další subjekty.

„My, tedy Eurosystém a naši odvětvoví partneři, jsme s přípravami na zavedení nové bankovky 50 € začali brzy, abychom tak zajistili připravenost obchodů a lidé mohli novou bankovku používat všude bez problémů, jakmile bude uvedena do oběhu,“ uvedl ředitel ECB pro bankovky Ton Roos.

Bankovky 50 € jsou ze všech nominálních hodnot eurobankovek nejrozšířenější – v oběhu je jich přes 8 miliard, což představuje zhruba 45 % z celkového počtu.

ECB a její partneři uspořádali 15. června 2016 ve španělské centrální bance Banco de España v Madridu seminář pro výrobce strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti. Seminář měl za cíl pomoci partnerům se připravit na zavedení nové bankovky 50 € a usnadnit úpravu těchto strojů a zařízení.

Národní centrální banky Eurosystému nabízejí od dubna výrobcům strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti příležitost provádět v budovách národních centrálních bank testy s použitím nových bankovek 50 €. Od července nabídnou těmto výrobcům a dalším příslušným třetím stranám také možnost, budou-li mít zájem, si bankovky 50 € vypůjčit k testování v jejich vlastních provozovnách a na místech, kde se tyto stroje a zařízení nacházejí. Všem zainteresovaných stranám Eurosystém nabízí rovněž širokou škálu materiálů, např. také prostřednictvím programu partnerství, s cílem pomoci jim vyškolit a informovat své zaměstnance, klienty a občany eurozóny o nové bankovce 50 € a jejích ochranných prvcích.

Memorandum o porozumění týkající se úprav strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti je k dispozici zde.

Seznam partnerů, kteří memorandum o porozumění podepsali, je k dispozici zde.

Na dotazy médií odpoví Eszter Miltényi-Torstensson, tel.: +49 69 1344 8034.

Generální ředitelství pro komunikaci, odbor pro vztahy s médii ve světě
Email: media@ecb.europa.eu | internet: http://www.ecb.europa.eu | Kontakty pro média