Dnes byla ve Frankfurtu představena nová bankovka 20 €

24. 2. 2015

• V hologramu obsažené „okno s podobiznou“, které se objevuje na nové bankovce 20 €, představuje inovaci v technologii výroby bankovek.
  • Nová bankovka 20 € bude uvedena do oběhu 25. listopadu 2015. Výrobci strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti, zpracovatelé hotovosti a ostatní dotčené subjekty tak budou mít k dispozici dlouhé, devítiměsíční období, aby se na novou bankovku připravili.
  • Eurobankovky jsou nyní platidlem 338 milionů lidí v 19 zemích a jejich celková nominální hodnota činí 1 000 miliard EUR.

Prezident ECB Mario Draghi dnes novou bankovku představil v sídle ECB ve Frankfurtu a oznámil, že bude do oběhu uvedena 25. listopadu 2015. Bankovka obsahuje inovativní bezpečnostní prvek v podobě „okna s podobiznou“, obsaženého v hologramu. Při nastavení bankovky proti světlu okno zprůhlední a zobrazí se v něm podobizna mytologické postavy Európy, viditelná z obou stran bankovky. Stejně jako nové bankovky 5 € a 10 € obsahuje i nová bankovka 20 € ve vodoznaku „smaragdově zelené číslo“ a podobiznu Európy.

Prezident Draghi uvedl: „Okno s podobiznou představuje v technologii výroby bankovek opravdovou inovaci. Je výsledkem snahy Eurosystému o to, aby eurobankovky byly i nadále odolné vůči padělání. Tím bude posílena důvěra, kterou do svých bankovek vkládá 338 milionů občanů v celé eurozóně.“

Nová bankovka 20 € je třetí bankovkou série Europa, která postupně nahrazuje původní sérii eurobankovek zavedenou v roce 2002. Bankovky 5 € série Europa byly vydány v květnu 2013, bankovka 10 € pak v září 2014. Po dnes představené bankovce 20 € budou později následovat rovněž nové verze bankovek v hodnotě 50 €, 100 €, 200 € a 500 €.

Hodnota 20 € je jednou z nejpoužívanějších bankovek vůbec. V hojné míře ji totiž vydávají bankomaty, přijímá ji mnoho prodejních automatů a maloobchodníci často kontrolují její pravost pomocí malých zařízení přímo na pokladnách.

Aby ECB a národní centrální banky Eurosystému ještě před uvedením nové bankovky 20 € do oběhu usnadnily výrobcům strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti a dalším dotčeným subjektům přípravu na její zavedení, zveřejnily informace o nové bankovce s předstihem a zároveň poskytli nové bankovky pro účely testování a přizpůsobení těchto strojů a zařízení. Navíc byl připraven partnerský program – podobně jako v případě bankovky 10 € v roce 2013, kdy se do něj zapojilo přes 300 partnerů z celé Evropy –, který poskytne výrobcům strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti v celé eurozóně dodatečnou komunikační podporu, aby se mohli včas připravit na uvedení bankovky do oběhu, k němuž dojde 25. listopadu 2015.

Případné dotazy médií zodpoví Eva Taylor na telefonním čísle +49 69 1344 7162.

MATERIÁLY PRO MÉDIA O SÉRII EUROPA: NOVÁ BANKOVKA 20 €

Generální ředitelství pro komunikaci, odbor pro vztahy s médii ve světě
Email: media@ecb.europa.eu | internet: http://www.ecb.europa.eu | Kontakty pro média