DNES BYLA VE FRANKFURTU PŘEDSTAVENA NOVÁ BANKOVKA 50€

05/07/2016

• Nová bankovka 50 € bude uvedena do oběhu 4. dubna 2017.
  • Bankovka 50 € je nejpoužívanější eurobankovkou.
  • Nové bezpečné bankovky jsou dokladem odhodlání Eurosystému používat hotovost.

Evropská centrální banka (ECB) dnes představila novou bankovku 50 €, která bude uvedena do oběhu 4. dubna 2017. Její zavedení je nejnovějším příspěvkem k ještě většímu posílení bezpečnosti eurobankovek. Po bankovkách v hodnotě 5 €, 10 € a 20 € je bankovka 50 € čtvrtou nominální hodnotou druhé série eurobankovek, známých jako série Europa.

„Zavedení nové bankovky 50 € dále zvýší bezpečnost naší měny,“ uvedl člen Výkonné rady ECB Yves Mersch. „Její nejmodernější ochranné prvky pomáhají chránit naši měnu. Jedná se o součást našeho dlouhodobého úsilí udržovat euro jako stabilní měnu, na kterou se každodenně spoléhá 338 milionů lidí po celé eurozóně.“ Postupné zavádění nových eurobankovek s novými a zdokonalenými prvky také ukazuje, že Eurosystém je odhodlán k dalšímu používání hotovosti jako důvěryhodného a efektivního platebního prostředku.“

Bankovka 50 € je nejpoužívanější eurobankovkou – představuje 45 % všech eurobankovek v oběhu. Bankovek 50 € je v oběhu více než bankovek 5 €, 10 € a 20 € dohromady. Počet bankovek 50 € v oběhu je také téměř na stejné výši, jako celkový počet všech nominálních hodnot v oběhu na konci roku 2002, ve kterém byly eurobankovky a mince uvedeny do oběhu.

Nová bankovka 50 € obsahuje okno s podobiznou – nový a inovativní prvek poprvé použitý na bankovce 20 € ze série Europa. Při nastavení bankovky proti světlu se v průhledném oknu v horní části hologramu zobrazí podobizna Európy, postavy z řecké mytologie, viditelná z obou stran bankovky. Stejný portrét je také ve vodoznaku. Na přední straně bankovky je tzv. smaragdově zelené číslo, lesklé číslo měnící při naklonění barvu ze smaragdově zelené na tmavě modrou a vytvářející světelný efekt, který se pohybuje nahoru a dolů. Tyto ochranné prvky usnadňují ověření pravosti nové bankovky 50 € za použití metody kontroly hmatem, nastavením bankovky proti světlu a jejím nakloněním.

V zájmu zajištění toho, aby byly stroje na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti včas připraveny na novou bankovku 50 €, zahájil Eurosystém program partnerství. Účastní se jej více než 500 partnerů z oboru po celé Evropě a poskytuje celou řadu vzdělávacích nástrojů a dalších zdrojů souvisejících s novou bankovkou. Více než 50 partnerů z oboru také podepsalo 15. června 2016 memorandum o porozumění o úpravě strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti na novou bankovku 50 €, aby tak zdůraznili svůj závazek zajistit hladké zavedení nové bankovky.

Na dotazy médií odpoví Eva Taylor, tel.: +49 69 1344 7162.

Generální ředitelství pro komunikaci, odbor pro vztahy s médii ve světě
Email: media@ecb.europa.eu | internet: http://www.ecb.europa.eu | Kontakty pro média